Terug

Getordeerd (?) bekken

j.m. maas

In 2004 heb ik mijn rug verdraaid bij het tillen van een koffer. Ik heb er vooral de eerste maanden erg veel pijn en stijfheid in de onderrug gehad. Ik kon in deze periode niet met een rechte (onder) rug lopen. Na ruim een jaar ben ik in een stabiele fase gekomen. Er zit een gevoelige plek in mijn linker onderrug naast de WK en ik heb het gevoel dat mijn bekken naar rechts is gedraaid. Alhoewel ik er goed mee kan leven en alles weer kan doen vraag ik me af of dit nog te corrigeren is (na zoveel jaar). Ik ben nooit onder behandeling van een fysio of manueel therapeut geweest.


1 Antwoord

Antwoord van Fysiotherapie de Dijken

Beste meneer/mevrouw Maas,

Je kan altijd nog terecht bij een fysio of manueel therapeut dat ten eerste, ook na zo'n lange periode. Je geeft zelf al aan dat het goed gaan maar dan blijft wel de vraag waarom je dan nu wel actie zou willen ondernemen? Op zich is het dus altijd mogelijk om je bekken en lage rug eens in kaart te brengen en te kijken of er nou wat scheef staat en er eventuele disfuncties aanwezig zijn. Deze disfuncties geven je nu geen klachten naar ik begrijp maar kunnen dat eventueel wel gaan geven in de toekomst. Het is naar mijn mening wenselijk dat je een zo "goed" mogelijk functionerende lage rug en bekken moet hebben omdat dat overbelastingen kan voorkomen. Alleen is je huidig situatie wel in balans op dit moment en het zou kunnen voorkomen dat als je daar aan gaat corrigeren er wel weer eventuele klachten kunnen ontstaan.

Bij een scheefstand en of disfunctionerend gewricht staat het kapsel / de banden rond het gewricht onnodig onder spanning en geven verkeerde informatie terug naar het brein waardoor bewegingen anders kunnen gaan verlopen in het gewricht en voor de spieren er omheen, en zo kan er overbelasting kan ontstaan.

Mijn advies zou zijn om naar een (orthopedisch) manueel therapeut te gaan om jouw situatie eens in kaart te laten brengen en zijn/haar advies af te wachten of er ook daadwerkelijk in je huidige situatie wat aan gedaan dient te worden. Je bent van harte welkom in mijn praktijk Radix Fysiocare, zie www.radixfysiocare.nl voor verdere informatie maar ik weet niet of het voor je in de buurt is.

Succes en bedankt voor je vraag.

Maarten Zwaan, Radix Fysiocare